Простуда, грип и бременност

27.09.2012 / 16:12

По-тежко ли протича грипът през бременността?


По принцип грипът при бременните жени протича по-тежко. Тежестта му нараства с напредване на бременността и особено през последните месеци. 

 

Дали заболяването ще протече леко или по-тежко, зависи от естествените защитни сили на организма. Затова е много важно да спазвате правилата за здравословен начин на живот: балансирано хранене, достатъчно движение и почивка, отказване от тютюнопушенето, ограничаване на контакта с много хора по време на грипна епидемия.

 

При грипна епидемия, в родилните домове, се вземат строги предпазни мерки: забраняват се посещения и внасяне на вещи отвън.

 

Грипът крие ли опасност за бременността?

 

Грипната инфекция може да окаже влияние на протичането на бременността, раждането и състоянието на плода. Заболяването от грип може да бъде причина за спонтанен аборт или преждевременно раждане. Това се дължи на високата температура и особено на бързите повишавания на температурата, вследствие на което, се появяват маточни контракции.
 

Не изпадайте в паника при поява на характерните за грипа симптоми. Важно е да се консултирате с вашия лекар още при първите оплаквания и да спазвате неговите назначения.

 

Кои понижаващи температурата средства може да се приемат през бременността?


За препоръчване са парацетамол, амидофен и само по индикации - аспирин. Важно е да знаете, че е задължително да се консултирате с вашия лекар при всяко, макар и леко неразположение и да не се лекувате сама. Това се налага, тъй като някои лекарства въобще не бива да се използват по време на бременност, други, които са безвредни за възрастните, в големи дози и при продължителна употреба, могат да бъдат опасни за плода.

Какво още включва лечението на грипа през бременността?


След преглед и изследвания, лекарят може да назначи антибиотик. Не бива да се страхувате, че предписаното лекарство може да окаже вредно въздействие върху плода. Лекарите са добре запознати с възможностите за антибиотично лечение по време на бременност.

Възможно е вашият лекар да прецени, че трябва да постъпите в болница до излекуване на инфекцията.

Вярно ли е, че грипът в първите 3 месеца може да причини малформации на плода?


Да, може. Най-често настъпват спонтанни аборти или увреждания, които по-късно се диагностицират като аномалии (малформации) на плода. По-често те засягат нервната система, сърцето и скелета.

Може ли да се прилагат противогрипни ваксини през бременността?


Тъй като този въпрос засега е противоречив, по-добре е такава ваксина да не се прави. Във всички случаи, решението за прилагане на противогрипна ваксина при бременната жена, се взема от лекуващия лекар.


Източник: mama.bg