Загуба на апетит по време на бременност

24.03.2012 / 14:52
Автор : mariaframar

 

Повечето бременни жени страдат от типичните симптоми за първият триместър (първите 13 седмици на бременността) – гадене и повръщане. При навлизането във вторият триместър тялото на жената започва да се приспособява към растящият в нея плод. В началната фаза на бременността, заедно със сутрешното гадене много от бъдещите майки губят своя апетит. Загубата на апетит по време на бременност е напълно нормална и не трябва да се изпада в паника.

Причини за загубата на апетит

Липсата на желание за хранене в ранната фаза на бременността се дължи предимно на гаденето. Това неприятно чувство намалява желанието на почти всяка жена да се храни. През вторият триместър е налице общо забавяне на храносмилателната система. То се дължи на натискът, който матката упражнява върху червата, водещ до намаляване на апетита, а понякога и до запек. Бременността носи много физически, умствен, емоционален и хормонален стрес. Това понякога може да се окаже и основната причина за загубата на апетит у бременните.

Друг фактор, които влияе на загубата на апетит по време на бременността е увеличеното ниво на прогестерон в тялото, който хормон забавя целият процес на храносмилане. Повишената абсорбация на вода от дебелото черво и приемът на желязо по време на бременността са последните причини за намаленият апетит.

 

Източник: framar.bg 

 

Снимка: sxc.hu