Растения и билки при бебешки колики

20.03.2012 / 22:28

 

Консумирането на билков чай oт лайка от кърмещите жени е чудесен лек за коликите на бебето, освен това той ще успокои и майката. Консумирането два пъти на ден по една чаша чай от лайка от кърмещата майка намалява симптомите на колики при бебето. Смесете билковия чай с малко адаптирано мляко или поставете малко от него във водата на бебето и давайте по една чаена лъжичка от тази смес на изкуствено хранените бебета три пъти на ден в продължение на три или четири дни, за да го успокоите. Тази доза може да бъде намалена на два пъти на ден, когато интензивността на симптомите на колики намалеят.

Коликите могат да бъдат облекчени чрез използване на копър като билкова добавка. Чаша чай от копър три пъти дневно е отлична билкова добавка за майката на бебето с колики. Бебето с колики може да бъде подпомогнато, ако кърмещата майка пие чаша чай от джинджифил три пъти на ден по време на периодите, когато бебето има засилване на симптомите на колики.

Консумацията на чай от мента се препоръчва при проблеми, като метеоризъм. Билковият чай от мента също помага за увеличаване на скоростта, с която се изпразва стомаха и помага на храносмилането. Кърмачките може да приемат билков чай от мента два до три пъти дневно.

Комбинацията от няколко билки за направата на чай може да бъде много подходяща за бебето с колики. В едно проучване, проведено от израелски учени, при група от бебета със симптоми на колики, беше установено, че дневна доза от около половин чаша билков чай от лайка, женско биле, копър и мента облекчава симптомите на колики в повече от половината деца.

Лайката е била използвана стотици години за лечение на диспепсия (болезнено храносмилане), колики, морска болест и гастрит. Тази билка е добре известна с антиспастичното си действие, както и с това, че намалява възпалението на стомашно-чревния тракт. Лайката не само стимулира перисталтиката, тя съдейства за намаляване на дразненето в червата, а също така има и антимикробно действие. Лайката се препоръчва да се използва при раздуване на червата. Чудесно средство е и за облекчаване на симптоми на раздразнителност, нервно напрежение и тревожност. Лайката е една от най-добрите и най-често използваните билки за безсъние и безпокойство, особено ефективна е, когато бебето е свръхчувствително към болка.

Копърът инхибира спазмите на гладката мускулатура на чревния тракт. Той отдавна се използва от билкари за лошо храносмилане и като средство спомагащо газоотделянето и намаляващо спазмите на стомашно-чревния тракт. Той също така намалява болката и има антимикробни действие.

Кимионът е билка, която се използва ефективно за над 5000 години за облекчаване на метеоризъм, киселини в стомаха и стомашно разстройство. Кимионът е широко признат с неговото спазмолитично действие при леки спазми на стомашно-чревния тракт.

Копър и кимион са силно ароматни билки, поради съдържанието на етерично масло- анетол. Всички те имат подобно действие: стимулират храносмилането и имат допълнително и антимикробно действие. Освен, че подобряват храносмилането, те намаляват спазъма ан червата и регулират перисталтиката. Копърът и кимионът също са посочени в лечението на хълцане, рефлукс и колики, където има възпаление на стомашно-чревния тракт. Копърът има допълнителна полза за кърмачките, ако техните бебета имат тенденция към колики, тъй като той също така ще увеличи кърмата им.

Ментата е добре известна е способността си да предизвиква изгонване на газовете от стомаха и червата. Ментата също притежава спазмолитично действие и стимулира отичането на жлъчката.

Джинджифилът е изключително успокояващо естествено средство действащо на храносмилателната система. Подобно на ментата и джинджифила има спазмолитичен ефект. Също така е много ефективно средство за защита от гадене.

Лимоновият балсам има релаксиращо действие върху гладката мускулатура на храносмилателната система и газогонно действие. Използва се също така при лечение на безсъние и подобрява качеството на съня.

Има готови сиропи за бебета и чайове за кърмачки, които съдържат различни комбинации от билки и могат да бъдат закупени в аптеките. Преди да дадете, които и да е сироп на вашето бебе се консултирайте с Педиатъра на детето.

 

Източник: framar.bg 

 

Снимка: sxc.hu